Samenwonen met uw partner

Een medehuurder heeft  dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als deze vertrekt of overlijdt, wordt de medehuurder automatisch hoofdhuurder.

Wie kan medehuurder worden? 

  • Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en woont u samen in de woning? Dan bent u automatisch medehuurder. Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Stuur ons dan een kopie van de akte. Uw huurcontract wordt dan aangepast.
  • Heeft u een samenlevingscontract? Dan is het niet vanzelfsprekend dat uw partner medehuurder wordt. Dat ligt aan uw situatie en hoe lang u samenwoont.
  • Staat u samen al minimaal twee jaar ingeschreven op uw adres en voert u al twee jaar een duurzame gemeenschappelijke huishouding? Dan kunt u schriftelijk een aanvraag doen voor medehuurderschap.
  • Kinderen, broers en zussen kunnen geen medehuurder worden. Een uitzondering hierop kan zijn: inwonende kinderen die ouder dan 35 jaar zijn en altijd bij hun ouders hebben gewoond. 

Hoe wordt uw partner medehuurder?

De aanvraag kunt u alleen schriftelijk indienen. Het aanvraagformulier ondertekent u samen met uw partner. Wij toetsen de gegevens en de reden van uw verzoek. Een gesprek kan onderdeel uitmaken van de beoordeling van uw aanvraag. U ontvangt dan schriftelijk toestemming of een afwijzing van ons.

Hier vindt u het aanvraagformulier medehuurderschap.

Let op

Wanneer er iets in uw woonsituatie verandert, kan dat gevolgen hebben voor eventuele toeslagen.

Op de website van de Belastingdienst leest u er alles over. 

 

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren