Tips voor gezond, veilig en comfortabel wonen

In een goed onderhouden woning is het prettig wonen. Daarom geven wij u graag enkele tips. Voor een goed werkende centrale verwarming bijvoorbeeld, of voor een gezond leefklimaat. Maar ook voor praktisch schoonmaakwerk en degelijk schilderwerk.

Schilderen

Wilt u binnenshuis muren, plafonds, kozijnen of deuren schilderen? Dan is het belangrijk om de juiste verf te gebruiken. Hoe u dat doet, leest u hieronder.

 • Onbeschilderde muren en plafonds: gebruik een latexverf.
 • Geschilderde muren en plafonds: gebruik dezelfde verfsoort om afbladderen te voorkomen. Controleer dit door met een natte lap over de oude verf te wrijven. Geeft het af, dan is een veegvaste verf gebruikt. Geeft het niet af, dan is een wasbare verf gebruikt.
 • Voordat u gaat schilderen, moet u de ondergrond vet- en stofvrij maken.
 • Muren: gebruik water en zeep of verdunde ammoniak.
 • Plafonds: gebruik warm sodawater.
 • Houtwerk: schuur de ondergrond licht op en poets na met verdunde ammoniak.

Schimmel en ventilatie

Een vochtig huis is ongezond, want vocht veroorzaakt schimmelvorming. Zorg daarom voor een goede ventilatie en lucht de kamers elke dag.

Ventileren, hoe doe ik dat?

Houd ventilatieroosters open. Sluit ze niet af en zorg dat ze van binnen en van buiten goed schoon zijn.

Hebt u geen ventilatieroosters? Zet in de kamer waar mensen zijn een raam(pje) op een kier. Doe dit overdag, maar ook ’s nachts. Dit kan natuurlijk alleen als de veiligheid van uw woning het toelaat.

Ventilatie alleen is niet voldoende. Lucht de woonkamer voordat u naar bed gaat en lucht de slaapkamers na het slapen. Zet daarvoor het raam 15 tot 30 minuten open.

Bent u bezig in de keuken of badkamer? Zorg dan voor voldoende frisse lucht, anders werkt het afzuigkanaal niet. Zet tijdens het gebruik en nog minstens een half uur daarna een raampje op een kier. In een badkamer zonder raam houdt u de kier onder de deur vrij.

Schoonmaken

Voor veel lastige schoonmaakklusjes zijn eenvoudige middeltjes voldoende. Enkele tips:

 • keukenkastjes: schoonmaken is gemakkelijker als u een stuk zeil op de bodem plakt;
 • ramen wassen: gebruik water met een beetje huishoudazijn of afwasmiddel;
 • kranen en douchekop: kalkaanslag verwijdert u door de kraanknop, kraanuitloop of douchekop een nacht te laten weken in water met een beetje azijn (één deel azijn op tien delen water) of ontkalkingsmiddel;
 • stickers verwijderen: verwarm de stickers met een föhn en maak ze los. Lijmresten haalt u weg met spiritus, wasbenzine, verfverdunner of een speciaal stickerverwijdermiddel;
 • aluminium kozijnen: roestvlekken verdwijnen met azijn of citroensap;
 • kunststof kozijnen: schoonmaken gaat het best (en het veiligst) met een autowasmiddel.

Stroomstoring, brand en waterkraan

Tip 1: veroorzaakt één van uw elektrische apparaten een stroomstoring? Haal dan alle stekkers uit de stopcontacten. Schakel de stroom weer in en doe de stekkers één voor één weer in de stopcontacten. U merkt meteen welk apparaat de storing veroorzaakt.

Tip 2: zet geen spullen in de doorgangsroutes in uw huis. Als er dan brand uitbreekt, kunt u snel naar buiten.

Tip 3: isoleer kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes met leidingisolatiemateriaal. Tap buitenkranen af voordat het gaat vriezen. En gaat u ’s winters op vakantie? Laat de cv dan gewoon aanstaan. Zet de thermostaat laag, bijvoorbeeld op 10 graden.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren