Beter een goede buur

Een fijn thuis, dat wil toch iedereen? U woont graag in een prettige buurt waar de sfeer goed is en waar geen overlast is. Goed contact met uw buren is erg belangrijk. Soms loopt het helaas anders en ontstaan er ergernissen door harde muziek, ruzies of vuilnis. Wanneer dit regelmatig voorkomt, kan het uw woonplezier verstoren.

Wat is overlast?

Wanneer is iets overlast? Dat is lastig. Waar de één last van heeft, dat vindt de ander helemaal niet erg. Het gaat vaak om geluidsoverlast, maar denk ook aan rommel en vreemde geuren.
Er is een verschil tussen overlast en leefgeluiden. Hoort u af en toe muziek, de stofzuiger, wasmachine of kinderen spelen of huilen? Of hoort u een keer iemand klussen? Dan hebben we het over leefgeluiden en dus niet over overlast.
Wij bedoelen met overlast: als u vaker erg veel last heeft van iemand uit uw buurt.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Heeft u last van uw buren? Ga dan eerst zelf met hen praten! Soms weten mensen niet eens dat ze overlast veroorzaken. Als u goed contact met uw buren heeft, is het makkelijker om met elkaar in gesprek te gaan. Hieronder geven we een aantal tips voor zo’n gesprek:

  • Wacht niet te lang.
  • Kies een rustig moment, en praat niet als u heel erg boos bent. Misschien zegt u dan iets waar u later spijt van heeft.
  • Bedenk vooraf wat u wilt zeggen. Denk ook alvast na over een oplossing.
  • Vertel duidelijk en vriendelijk waar u last van heeft met een voorbeeld.
  • Blijf rustig en luister naar elkaar.
  • Probeer samen tot een oplossing te komen.

Buurtbemiddeling kan u helpen

Komt u er samen niet uit? Buurtbemiddeling biedt uitkomst. Goed opgeleide, vrijwillige buurtbemiddelaars proberen u weer met elkaar te laten praten en een oplossing te vinden. In bijvoorbeeld een buurthuis of wijkcentrum. Buurtbemiddelaars zijn neutraal en kiezen geen partij.

Waar aanmelden?

Wilt u buurtbemiddeling Berg en Dal en Heumen inschakelen of heeft u vragen? Dan kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur contact opnemen met de coördinator buurtbemiddeling via (024) 323 27 51. Kijk voor meer informatie op www.buurtbemiddelingnim.nl. Buurtbemiddeling is gratis!

Komt u er samen niet uit?

Heeft u het geprobeerd, maar kunt u het samen niet oplossen? Dan kunt u contact met ons opnemen. Oosterpoort neemt alleen schriftelijke meldingen in behandeling. Wij behandelen deze meldingen altijd vertrouwelijk. Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Waar heeft u last van? Wat heeft u zelf al gedaan? En wat verwacht u van Oosterpoort? Samen met u bekijken we de mogelijkheden. En maken met u heldere afspraken.

Wilt u meer informatie, bel dan gerust. U kunt ons bereiken via (024) 399 55 55.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren