We breidden de sociale voorraad woningen uit
Helaas vinden veel mensen die dat willen of nodig hebben, geen woning. Een dak boven je hoofd vormt een basisbehoefte voor een fijn thuis. Daarom zorgen we ervoor dat er meer woningen bijgebouwd worden die wij kunnen verhuren. In 2024 zag dat er zo uit:
in juli kregen 24 huurders de sleutels van hun nieuwe woning aan de Rijksweg in Malden. Deze flexwoningen zijn in de fabriek gemaakt, waarna ze aan de Rijksweg in elkaar zijn gezet. Ze blijven daar minimaal 15 jaar staan. De flexwoningen zijn volledig gasloos;
in november verhuurden we in het Steenhuys aan de Rijksweg in Malden 28 levensloopbestendige appartementen. Een groot deel van de woningen adverteerden we met het label 'Van Groot naar Beter'. Hiermee kregen 55-plussers die een grote sociale huurwoning achterlaten voorrang.
Aan de Dries in Groesbeek vervangen we 6 woningen uit de jaren '40 voor 18 appartementen. Hier hergebruiken we oude bouwmaterialen en de oorspronkelijke gevelstenen keren terug in een nieuwe muur. In juli 2025 zijn de woningen gereed.
Op locatie 'De Linde' in Groesbeek bouwden we in 2024 volop om de eerste 25 woningen in het voorjaar van 2025 te verhuren. Wij hechten veel waarde aan duurzaam bouwen. Daarom hergebruikten we een groot deel van het bestaande pand.
Op de foto's hierboven ziet u van links naar rechts: oplevering van de flexwoningen aan de Rijksweg in Heumen, sleuteloverdracht van de appartementen Steenhuys in Malden, sloop van de oude woningen aan de Dries in Groesbeek en de bouw van woningen De Linde in Groesbeek met hergebruik van bestaande delen en materialen.
We zorgden dat onze woningen betaalbaar zijn
Oosterpoort biedt een fijn en betaalbaar thuis aan mensen met lage inkomens. We wijzen bijna al onze woningen aan deze groep toe. We vinden het belangrijk dat onze woningen betaalbaar blijven. We hebben met elkaar afgesproken dat minimaal 85% van de toewijzingen naar de mensen met lage inkomens gaan. We bleven ruim onder de norm: ruim 95% van de nieuw verhuurde woningen wezen we toe aan mensen met een laag inkomen.
Het kan gebeuren dat mensen moeite hebben om de huur te betalen. We willen tijdig in actie komen bij huurachterstanden. Daarom werken wij en de gemeenten Heumen en Berg en Dal altijd mee aan schuldregelingsvoorstellen van schuldhulpverleners die bij de NVVK zijn aangesloten. NVVK is de grootste branchevereniging voor schuldhulpverleners. Het biedt duidelijkheid voor iedereen. Voor huurders met schulden ontstaat eerder een rustige situatie. En Oosterpoort kan erop vertrouwen dat de gemeenten alleen maar schulden regelen als de situatie stabiel is.
We zorgden voor passende woningen in een passende omgeving
Er is meer behoefte aan andere, nieuwere woonvormen. De vraag naar woningen verandert. Daarnaast willen we dat onze huurders veilig kunnen wonen. In 2024 speelden we hier ook op in. Hoe we dat deden leest u hieronder.
We maakten 4 bestaande eengezinswoningen geschikt voor Woningdelen. In zo'n woning maken we 2 slaapkamers met eigen badkamers. De 2 bewoners delen de woonkamer, de keuken en de tuin. Zo kunnen meer mensen woonruimte vinden en verkleinen we de druk op de woningmarkt. De eerste bewoners zijn enthousiast over Woningdelen.
We lieten onze woongebouwen inspecteren op brandveiligheid. We pakten vervolgens de woongebouwen aan de Stationsweg in Groesbeek aan. We brachten hier alle brandscheidingen op orde en plaatsten op de woningtoegangsdeuren deurdrangers.
We startten met de realisatie van veilige scootmobielstallingen. Op drie locaties hebben we al brandveilige scootmobielstallingen gerealiseerd: 17 stuks in Mariënhof in Groesbeek, 10 stuks in Malderhof in Malden en 4 stuks in de Koekeleklef in Groesbeek.
We zorgden dat onze woningen duurzaam zijn
We staken opnieuw veel energie in de verduurzaming van onze woningen. Een fijn thuis betekent ook een comfortabele woning met een gezond binnenklimaat. In 2024 realiseerden we de onderstaande resultaten op het gebied van duurzaamheid.
We voorzagen 202 woningen van isolerende beglazing.
Daarnaast realiseerden we op 568 daken zonnepanelen. Dat is zelfs meer dan onze ambitie van 500 panelen per jaar. Voor de komende jaren wordt het steeds uitdagender om deze hoge ambitie te blijven waarmaken. Enerzijds door het aflopen van de salderingsregeling en anderzijds doordat het aantal geschikte woningen in onze voorraad afneemt.
We werkten samen met onze partners aan onze doelen
We werken prettig samen met de gemeenten Heumen en Berg en Dal, en met Huurders Vereniging Woonbelang. Daarnaast hebben we een goede samenwerking met andere partijen, zoals welzijn- en zorgorganisaties en onze ketenpartners Van de Klok en De Variabele. Samen zorgden we ook in 2024 voor een fijn thuis voor onze huurders.
Met onze ketenpartners meten we of onze huurders tevreden zijn over onze dienstverlening. De ervaring en mening van onze klanten is voor ons belangrijk. Zo dragen wij met onze dienstverlening bij aan een fijn thuis voor onze huurders. Diverse verbeteringen zorgden in 2024 onder andere voor een stijging van de klanttevredenheid op reparatieverzoeken, nieuwe huurders en de oplevering van de woning.
Een ander voorbeeld van samenwerking vindt plaats op Dekkerswald in Groesbeek. Samen met ZZG Zorggroep, Van de Klok en de gemeente Berg en Dal werkten we aan een zorgzame buurt. Hier wonen mensen met en zonder zorgvraag die naar elkaar omkijken. Tot 2030 worden hier maximaal 200 woningen toegevoegd waarvan Oosterpoort er 60 realiseert in de sociale sector. Een kwartiermaker van Forte Welzijn zorgt nu al samen met de huidige bewoners en andere betrokkenen voor verbinding en ontmoeting.
Meer weten?
Wilt u meer weten? Lees alles over onze activiteiten in ons jaarverslag 2024.