Medehuurderschap aanvragen

Als u gaat samenwonen wordt uw partner niet automatisch medehuurder. Wilt u uw partner toevoegen aan het contract, dan moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook moeten de volgende bewijsstukken als bijlagen toegevoegd worden bij de aanvraag:

  • Woonhistorie: Dit is een (kopie) uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente van degene die medehuurder wil worden. 

  • Aantonen financiële daadkracht

Bij huwelijk en geregistreerd partnerschap bent u automatisch elkaars medehuurder. U bent wel zelf verantwoordelijk om bij ons de wijziging door te geven, zodat wij het contract op twee namen kunnen zetten. Ook hier regelt u de aanvraag via Tenaamstelling wijzigen. Lever naast bovenstaande documenten het volgende document als bijlage toe:

  • Kopie van de trouwakte of de partnerregistratie

Doet u geen verzoek tot wijziging van het huurcontract nadat u bent gehuwd of geregistreerd partnerschap bent aangegaan? Dan bent u toch beiden hoofdelijk aansprakelijk en heeft u gelijke rechten en plichten. 

Opmerking: Wij hebben het recht om een verzoek tot medehuurderschap af te wijzen. Bij huurachterstand kan hier bijvoorbeeld sprake van zijn.

Voldoet u aan de voorwaarden? U kunt medehuurderschap aanvragen via Tenaamstelling wijzigen.

Tenaamstelling wijzigen

Direct medehuurderschap aanvragen

Direct regelen

Medehuurderschap beëindigen

Is uw relatie verbroken of is uw partner overleden dan vraagt u altijd een wijziging in de huurovereenkomst aan. Dit kunt u ook regelen via Tenaamstelling wijzigen.

Bij het verbreken van uw relatie kunt u dit verzoek alleen doen als u en uw partner beiden op de huurovereenkomst staan, u gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. U zult zelf onderling overeen moeten komen wie er in de woning blijft wonen. Wij kunnen hierin niets voor u betekenen.

Wij gaan scheiden of uit elkaar. Wat gebeurt er nu met de woning?

Gaan u en uw partner uit elkaar en blijft één van jullie in de woning wonen? Laat het ons dan weten. U bepaalt samen wie er in de woning blijft wonen na het einde van uw relatie.

Dit hebben wij van u nodig

Als een van u de woning wilt blijven huren, geeft u aan ons door wie er in de woning blijft. Dit regelt u door op de pagina 'Huurcontract aanpassen' op de knop 'Aanvragen aanpassing huurcontract' te drukken.

  • Bij scheiding hebben wij een echtscheidingsvonnis nodig en een kopie van de inschrijving van de echtscheiding in het echtscheidingsregister.

  • Bij beëindiging van geregistreerd partnerschap hebben wij een beëindigingsovereenkomst nodig. Dit regelt u bij een advocaat of notaris.

  • Bij het verbreken van een relatie hebben wij een kopie van verbreking-samenlevingscontract nodig.

U blijft voorlopig allebei huurder van de woning

Dit geldt totdat uw echtscheiding of verbreking van het geregistreerd partnerschap officieel is. Bij een echtscheiding bepaalt de rechter wie van u in de woning mag blijven wonen na de scheiding. Is de uitspraak van de rechter ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie (GBA)? Dan is de echtscheiding officieel. U kunt ons dan ook vragen om de naam op de huurovereenkomst aan te passen. Dit heet het wijzigen van de tenaamstelling.

U kunt de huur ook zelf eerder opzeggen

Bijvoorbeeld als u samen al afspraken heeft gemaakt voor de uitspraak van de rechter.

Mijn partner is overleden. Kan ik de huurovereenkomst laten aanpassen?

Gecondoleerd met het verlies van uw partner. De tijd na een overlijden kan heftig zijn. Daarom helpen we u graag op weg. Hieronder leest u wat u kunt doen om de huurovereenkomst te veranderen.

Uw partner was hoofdhuurder of medehuurder

Stuur ons dan een kopie van de akte van overlijden. Noem hierbij ook uw adres. Bent u zelf medehuurder? Dan wordt u meestal automatisch hoofdhuurder. U hoeft zich dus geen zorgen te maken of u wel in de woning kunt blijven wonen. Bent u zelf hoofdhuurder? Dan verandert er voor u niets. Stuur een kopie van de akte van overlijden naar ons op en dan passen wij uw huurcontract aan.

De huurtoeslag stond op naam van uw partner

Vergeet dan niet opnieuw huurtoeslag aan te vragen. Dit doet u via de website van de Belastingdienst.

Tenaamstelling wijzigen

Direct medehuurderschap aanpassen of naamwijziging doorgeven

direct regelen

Ik wil mijn naam aanpassen op mijn huurovereenkomst. Hoe doe ik dat?

U kunt de naam op de huurovereenkomst alleen veranderen nadat u getrouwd bent. Of na een Koninklijk Besluit. U vraagt de naamswijziging dan aan door het contactformulier in te vullen. Stuur ook een kopie van het Koninklijk Besluit of het trouwboekje mee.