Oosterpoort vraagt minder huur aan nieuwe huurders

1 oktober 2015

Oosterpoort vraagt minder huur aan nieuwe huurders

Oosterpoort verlaagt per 1 oktober de huren bij nieuwe verhuringen. Wij richten ons steeds meer op (toekomstige) huurders met lage inkomens. Voor hen willen wij de huren betaalbaar houden. Wanneer een nieuwe woning vrijkomt, zal de huur lager zijn dan voorheen. Dit is het resultaat van ons nieuwe huurprijsbeleid.

Betaalbaarheid van woonlasten is belangrijk

Oosterpoort zorgt voor fijne en betaalbare woningen voor mensen met lage inkomens. We zien echter dat meer huurders financieel in de knel komen. Zo namen het aantal betalingsregelingen de afgelopen jaren toe. Tegelijkertijd worden de regels voor huurtoeslag strenger. Juist voor de laagste inkomensgroepen zijn een betaalbare huur en een lage energierekening erg belangrijk.

Woningen waren al relatief goedkoop

Oosterpoort heeft al relatief lage huren. Wij verhuren onze woningen goedkoper dan volgens de wettelijke regels mogelijk is. Daardoor zijn al onze woningen al ruim onder de wettelijke maximumhuur. Toch vinden we de woningen nog te duur voor huurders met een laag inkomen. Zelfs na aftrek van de huurtoeslag. Reden om de huurprijzen weer onder de loep te leggen.

Meeste woningen betaalbaar

Oosterpoort verhuurt per 1 oktober meer dan 85% van haar woningen onder € 618,- per maand. De helft van onze woningen heeft zelfs een huur onder € 535,- per maand. Daardoor blijven veel meer nieuw vrijgekomen woningen betaalbaar voor lage inkomensgroepen. Voor de meeste huurders verandert niets. Huurders die al veel langer in dezelfde woning wonen, betalen vaak al een lagere huur dan nieuwe huurders.

Energiebesparing zonder huurverhoging

Niet alleen nieuwe huurders zijn voordeliger uit. Voor huidige huurders werkt Oosterpoort aan een lagere energierekening. Naast huur zijn de energielasten voor veel huurders een flinke kostenpost. Daarom verbeteren we het energielabel van de woningen. Huurders krijgen deze verbeteringen niet doorberekend in hun huurprijs. De lagere stookkosten voelen zij daarom in hun portemonnee.

Fijn en betaalbaar wonen

Met het nieuwe beleid sluit Oosterpoort meer aan bij de behoeften van woningzoekenden met lage inkomens. Bij nieuwe verhuringen wordt de huur lager dan onder het oude beleid. Ook voor huidige huurders zorgen we voor betaalbaarheid van de maandelijkse woonuitgaven. Bij hen knappen we de woningen op zodat de energiewaarde stijgt. Zo blijft Oosterpoort zorgen voor fijn en betaalbaar wonen voor haar klanten.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren