Parlementaire enquête: onze reactie op het rapport

6 november 2014

Parlementaire enquête: onze reactie op het rapport

Een half jaar lang onderzocht een commissie van de Tweede Kamer de woningcorporatiesector. Afgelopen donderdag verscheen het rapport ‘Ver van huis’. In dit bericht geven wij een reactie op de uitkomsten van het rapport.

Gemengde gevoelens

We hebben gemengde gevoelens over het rapport. We zijn blij dat de commissie verder heeft gekeken dan de incidenten bij een paar woningcorporaties. Want woningcorporaties hebben ook goede dingen gedaan. Andere landen bijvoorbeeld kijken met waardering naar onze sociale woningsector. Maar we vinden dat de sector een onnodig slecht imago heeft gekregen. Want het toezicht op de sector ging ook niet helemaal goed bij de overheid, toezichthoudende instanties en banken. 

Groot onderhoud aan stelsel

De commissie heeft verder gekeken dan de incidenten. Zij hield het hele stelsel tegen het licht en vindt dat dit stelsel niet de prullenbak in moet, maar wel toe is aan groot onderhoud. In het rapport staan 18 aanbevelingen (p27-40). Hierbij worden ook de toezichthouders, overheid en banken meegenomen.

Wij zijn het met de meeste aanbevelingen eens. Over een paar punten denken wij anders. Het belangrijkste verschil in mening zit bij punt 2: terug naar de kerntaak en beperkte uitgaven voor leefbaarheid. Wij vinden leefbaarheid een onmisbaar onderdeel van prettig wonen en dat laten wij dan ook niet los.

Onterecht slecht imago

Het imago van corporaties is verslechterd door deze enquête. Ook de acties en uitspraken van minister Blok zorgen voor discussie. Zo wordt beweerd dat corporaties geen onderhoud meer uit kunnen voeren door de saneringsheffing. Dit is de heffing die woningcorporaties betalen om de verliezen van de slecht werkende woningcorporaties op te vangen. Ook wordt beweerd dat hierdoor de huren stijgen. Maar de saneringsheffing is eenmalig en daar hebben wij in mindere mate last van.

Waar we juist last van hebben is de verhuurdersheffing. Dit is een heffing die de overheid elk jaar eist van woningcorporaties. Deze heffing drukt zwaar op ons. Ondanks dat voeren wij nog steeds onderhoud uit. Want wij vinden goede woningen voor onze huurders heel belangrijk.

Hoe nu verder?

De Tweede kamer bespreekt het rapport begin december. Minister Blok bekijkt daarna welke punten meegenomen worden in de “herzieningswet”. Dit is een wet die veranderingen zal geven in het huidige stelsel van woningcorporaties. Voor Kerst behandelt de Tweede Kamer deze herzieningswet. Hieruit zal blijken welke punten in de wet aangepast worden. 

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren