Passend toewijzen: nieuwe regels voor woningzoekenden

27 november 2015

Passend toewijzen:  nieuwe regels voor woningzoekenden

Wij starten op 1 januari 2016 met passend toewijzen. Passend toewijzen is een wettelijke norm uit de nieuwe Woningwet waar landelijk alle woningcorporaties aan moeten voldoen. Oosterpoort dus ook. In dit bericht leggen wij uit wat dit voor u betekent.

Wat betekent passend toewijzen?

De overheid heeft deze norm in de nieuwe Woningwet opgenomen om te voorkomen dat huishoudens met een beperkt inkomen in een te dure woning terechtkomen. De overheid wil hiermee de kosten voor de huurtoeslag beperken en de woonlasten voor huishoudens met een laag inkomen betaalbaar houden. Passend toewijzen wil dus eigenlijk zeggen "huren naar inkomen".

Wat betekent dit voor woningzoekenden?

Door het passend toewijzen moeten de aangesloten corporaties bij het toewijzen van woningen rekening houden met de huishoudgrootte en het verzamelinkomen van de nieuwe huurder.

Bent u op zoek naar een woning en heeft u een inkomen onder de huurtoeslaggrens? Dan komt u vanaf 1 januari 2016 alleen in aanmerking voor woningen met een huur tot en met € 586,68 (als u met één of twee personen bent) of tot en met € 628,76 (als u met drie of meer personen bent). Hierdoor huurt u een woning met een huur die past bij uw huishoudinkomen. 

Wanneer gaan de nieuwe regels in?

De nieuwe regels gelden voor woningen die we vanaf 1 januari 2016 verhuren. Oosterpoort sluit nu al huurcontracten af die per 1 januari 2016 ingaan. Daarom adverteren wij per 1 december 2015 onze woningen volgens de nieuwe regels.  

Huurwoningen tot en met € 710,68

Huurwoningen tot en met € 710,68 euro worden door Entree geadverteerd. In dit schema passend toewijzen ziet u op welke woningen u via Entree kunt reageren. Dit is afhankelijk van uw inkomen en huishoudgrootte.

Huurwoningen vanaf € 710,68

Woningen met een huurprijs boven de € 710,68 worden via HV Makelaardij geadverteerd (woningen van Oosterpoort) of via direct te huur bij Entree te huur aangeboden. Bij deze woningen geldt meestal een minimaal inkomen. Dit staat bij de advertentie vermeld.

Controleer uw inschrijfgegevens via Mijn Entree!

Wilt u reageren op een woning? Het is dan belangrijk dat uw inschrijfgegevens bij Entree kloppen. Als uw gegevens niet kloppen, dan kunt u de woning niet gaan huren. Dat zou jammer zijn. Voorkom dus teleurstelling. Controleer daarom direct via Mijn Entree het verzamelinkomen van uw huishouden én uw huishoudgrootte.

Als service biedt Entree u “passend aanbod”. Als de gegevens bij uw inschrijving juist zijn, dan ziet in uw profiel het aanbod dat past bij uw situatie. Wist u dat u ook per e-mail de passende woningen kunt ontvangen via het zogenaamde "tipbericht"? Dit kunt u aangeven in uw zoekprofiel.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren