Zonnepanelen op appartementen

8 mei 2014

Zonnepanelen op appartementen

Oosterpoort plaatst zonnepanelen op tien appartementengebouwen in Groesbeek. Deze energiezuinige maatregel is mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Groesbeek. Met de energie die deze panelen opwekken, wil Oosterpoort de servicekosten van de bewoners omlaag brengen. Daarom is gekozen voor appartementengebouwen met een lift; die maakt gebruik van de opgewekte energie.

Tien appartementengebouwen

Begin dit jaar gaf Oosterpoort de installatiebedrijven Nillesen en Nikkelen opdracht om de zonnepanelen te plaatsen. De bewoners, bewonerscommissies en huurdersbelangenorganisaties zijn hierover vooraf geïnformeerd. De panelen zijn in maart en april aangebracht op tien appartementengebouwen aan de Stationsweg, Hoflaan, Spoorlaan, Pastoor Hoekstraat, De Bats, Rembrandweg, De Meent, Veenbeshof en Kwakkenbergweg in de gemeente Groesbeek.

Minder kosten

De zonnepanelen wekken energie op die wordt gebruikt voor de gemeenschappelijke lift en verlichting. De bewoners betalen elke maand servicekosten voor het gebruik. Oosterpoort verwacht dat de kosten voor het verbruik van lift en verlichting dalen door de zonnepanelen. Als bewoners te veel betaald hebben, krijgen ze dat terug bij de afrekening over 2014. Oosterpoort past op dat moment ook het voorschotbedrag aan.

Duurzaam en betaalbaar

Oosterpoort blijft de komende jaren investeren in energiebesparende maatregelen. Directeur Eugène Janssen: “Voor onze huurders betekent dit comfortabel wonen en een lagere energierekening. Ook verminderen we daarmee de uitstoot van kooldioxide (CO2). Met het plaatsen van deze zonnepanelen gaat de CO2-uitstoot al met 63.000 kilogram per jaar omlaag.“

Ook de gemeente Groesbeek vindt energiebesparing een belangrijk onderwerp. Wethouder Sjaak Thijssen: “Ruim 40% van de totale CO2-uitstoot in Groesbeek komt door het energieverbruik van woningen. We subsidiëren sinds enkele jaren isolatiemaatregelen aan koopwoningen. Met dit samenwerkingsproject dragen ook de appartementencomplexen in Groesbeek bij aan duurzame energieopwekking. Begin dit jaar hebben we ons eigen gemeentehuis met ruim 200 zonnepanelen al een heel stuk duurzamer gemaakt. Later dit jaar maken we werk van het energiezuiniger maken van de sporthal.”

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren