Starters vinden een plek op de Stekkenberg
Op de Stekkenberg in Groesbeek bouwde Oosterpoort 11 woningen, speciaal voor jongeren tot 28 jaar. Het gaat om zogeheten modulaire woningen. Die worden in de fabriek samengesteld en daarna op locatie opgebouwd. 3 woningen staan midden in de bestaande wijk aan de Bremstraat. 2 blokjes van elk 4 woningen staan aan de Bosbesstraat. De woningen zijn zeer comfortabel: goed geïsoleerd, gasloos en voorzien van zonnepanelen en een warmteterugwininstallatie. De jonge bewoners zijn blij dat ze hier een eigen plek hebben gevonden.
Toen ik een advertentie van de huizen zag, ben ik ter plekke gaan kijken. Terwijl ik in de achtertuin stond, viel er een deken van rust over me heen. De zon scheen, de vogels floten, het was prachtig. Ik ben dan ook erg blij dat ik deze woning gekregen heb.
Toen ik hoorde dat ik deze woning kreeg, kon ik wel huilen van geluk. Ik ben onlangs gescheiden en zocht woonruimte voor mezelf en mijn dochtertje van 3. Dit is voor mij de ideale plek om een nieuwe start te maken.
Verzorgingsflat Vijverhof omgevormd tot modern gebouw
2023 stond ook in het teken van een groot bouwproject op het terrein van de Vijverhof in Berg en Dal. De oude verzorgingsflat die daar stond, is omgevormd tot een woongebouw met 72 appartementen. De bouw is zeer duurzaam verlopen. Zo is de betonnen constructie van de oude flat hergebruikt en zijn alle materialen gescheiden afgevoerd om te recyclen.
Vastgoedonderneming Newomij is eigenaar van 40 middenhuurwoningen, Oosterpoort verhuurt de andere 32 woningen. Samen richtten we een Vereniging van Eigenaren (VvE) op voor het beheer. Van de 32 woningen van Oosterpoort zijn er 20 verhuurd aan woonwerkgemeenschap Babylon. Die gemeenschap streeft naar een zorgzame buurt, inclusief allerlei voorzieningen. Oosterpoort ziet de populariteit van woongemeenschappen toenemen en staat daar positief tegenover.
Ik heb een fijn balkon met een prachtig zicht op de bosrand. Met mijn hond Jake loop ik zo het bos in, dat is heerlijk. Ik ben heel blij met dit eigen plekje en ga me er steeds meer thuis voelen.
Dankzij sloop méér nieuwe woningen
Om nieuw te kunnen bouwen, moeten we in enkele gevallen eerst slopen. Dat zijn geen makkelijke beslissingen, maar soms is er geen andere mogelijkheid. Woningen die we slopen, zijn vaak in slechte staat. Op de vrijgekomen locaties bouwen we méér woningen terug. Aan de Dries in Groesbeek worden bijvoorbeeld 6 woningen uit de jaren 40 vervangen door 18 levensloopgeschikte appartementen. Daarbij gaan we zo duurzaam mogelijk te werk. Oude bouwmaterialen worden hergebruikt en de oorspronkelijke gevelstenen keren terug in een nieuwe muur. Begin 2024 zijn de woningen gesloopt, in het voorjaar wordt gestart met de nieuwbouw.
De werkzaamheden aan de Dries zijn onderdeel van een combinatie van 3 projecten. In totaal gaat het hierbij om 40 woningen. De andere 2 projecten zijn de Kruksebaan in Groesbeek en de Patrijsweg in Berg en Dal. Aan de Kruksebaan maken 8 bestaande woningen plaats voor 10 beneden-bovenwoningen. Aan de Patrijsweg vervangen we 8 woningen door 8 beneden-bovenwoningen en 4 eengezinswoningen. Beide projecten gaan in 2024 van start.
Aan de Chopinstraat in Groesbeek maken 14 woningen plaats voor 21 appartementen. In 2023 werkten we de plannen hiervoor stedenbouwkundig uit. In 2024 volgt de bestemmingsplanprocedure en kunnen we toewerken naar een definitief ontwerp.
Flexwoningen bieden starters nieuwe kansen
Aan de Rijksweg in Heumen lag jarenlang een weiland braak. Door de jaren heen waren er allerlei plannen om hier woningen te bouwen. In 2023 was het eindelijk zover: we zijn gestart met de bouw van 24 flexwoningen voor huishoudens van 1 of 2 personen. Oosterpoort werkt hierbij samen met mHome. Dat bedrijf maakt de woningen in de fabriek, waarna ze aan de Rijksweg in elkaar worden gezet. Daar blijven ze minimaal 15 jaar staan.
Op het terrein komen 20 woningen van 30 vierkante meter en 4 appartementen van ruim 50 vierkante meter. De flexwoningen zijn volledig gasloos. Ze krijgen zonnepanelen en warmtepompen. Bewoners krijgen geen eigen tuin, maar rondom de woningen komt een glooiend terrein, dat zo ecologisch mogelijk wordt ingericht. Ook komen er een gemeenschappelijke ontmoetingsplek en een apart gebouwtje met gedeelde voorzieningen, zoals wasmachines en wasdrogers.
Eind 2023 zijn de woningen op hun plek gezet. De oplevering volgt in 2024.
De woningen bestaan grotendeels uit vurenhout. Bomen kun je steeds opnieuw planten. Dat is anders bij klei of zand voor bakstenen. Als je dat afgraaft, komt het niet zomaar terug.