Skip to content

Bijna alle woningen gaan naar lage inkomens

Oosterpoort verhuurt goede en betaalbare woningen aan mensen met lage inkomens. Het is belangrijk dat onze woningen vooral bewoond worden door juist die groep. We hebben met elkaar afgesproken dat maximaal 15 procent van de toewijzingen naar mensen met een middeninkomen mag gaan.

In 2023 zijn we ruim onder de norm gebleven: bijna 96 procent van de nieuw verhuurde woningen werd toegewezen aan mensen met een laag inkomen. De verschillen tussen de gemeenten zijn klein: in Heumen gaat het om ruim 94 procent, in Berg en Dal om bijna 97 procent.

Nieuw convenant biedt duidelijkheid voor iedereen

Oosterpoort vindt het belangrijk om tijdig in actie te komen bij huurachterstanden. Met de gemeenten Heumen en Berg en Dal hadden we daarom al een convenant over het melden van huurachterstanden. In 2023 zijn we een stap verder gegaan: we hebben het aanvullende NVVK/Aedes-convenant ondertekend. NVVK is de grootste branchevereniging voor schuldhulpverleners, Aedes is de branchevereniging voor woningcorporaties.

Het convenant versnelt het proces van schuldregelen bij een huurachterstand. Zo werken we altijd mee aan schuldregelingsvoorstellen van schuldhulpverleners die bij de NVVK zijn aangesloten.

Het convenant biedt duidelijkheid voor iedereen. Voor de gemeente is het fijn om te weten dat schuldeisers automatisch akkoord gaan met een schuldregeling. Oosterpoort kan erop vertrouwen dat de gemeenten alleen maar schulden regelen als de situatie stabiel is. En voor huurders met schulden ontstaat eerder een rustige situatie.

Voor een huurder met schulden kan eerder rust gecreëerd worden. We hebben met schuldeisers afspraken gemaakt en kunnen dus in rust aan de schuldhulpverlening werken.

Jenny Boonzaayer, beleidsmedewerker schuldenproblematiek en schuldhulpverlener bij de gemeente Heumen over de meerwaarde van het NVVK/Aedes-convenant

Passend toewijzen: een huur die past bij je inkomen

Betaalbaar wonen betekent ook: wonen in een woning waarvan de huur past bij je inkomen. Bij het toewijzen van woningen houdt Oosterpoort daar rekening mee. Zo komen woningzoekenden met een inkomen onder de huurtoeslaggrens alleen in aanmerking voor woningen met een lagere huur. De Woningwet bepaalt dat minimaal 95 procent van de toewijzingen moet passen bij het inkomen van de nieuwe huurder. Aan die norm hebben we in 2023 voldaan. In beide gemeenten – Heumen en Berg en Dal – is ongeveer 96 procent van de nieuw verhuurde woningen passend toegewezen.

Huurverlaging voor laagste inkomens

In 2023 kwam ongeveer 30 procent van onze huurders in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging. In totaal ging het om 1258 huishoudens. Voor hen ging de huur omlaag naar € 575,-. Dat gebeurde in het kader van de Wet eenmalige huurverlaging. De maatregel was bestemd voor mensen met een laag inkomen (maximaal 120 procent van het sociaal minimum). Gemiddeld genomen waren zij bijna 54 euro per maand voordeliger uit.

Oosterpoort biedt maatwerk bij geldzorgen

Volgens landelijke cijfers heeft 1 op de 5 huishoudens een verhoogd risico op financiële problemen. In de meeste gevallen zullen mensen zo lang mogelijk hun huur blijven betalen. Een dak boven je hoofd is immers van levensbelang. Als iemand toch de huur niet meer betaalt, neemt Oosterpoort meteen contact op. Dat doen we ook als een automatische incasso niet lukt. We bieden dan hulp op maat. Die hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit een betalingsregeling. Als mensen meer schulden hebben, verwijzen we ze door naar de gemeente, SSHBsupport (de handelsnaam van de Stichting Schuldhulpbuddy) of de formulierenbrigade. Die instellingen kijken samen met de huurder wat er nodig is om zo snel mogelijk uit de geldzorgen te komen. Dat gebeurt altijd op vrijwillige basis.

Het is enorm belangrijk dat mensen met geldzorgen zich openstellen voor hulp. Als ze hulp accepteren, valt er een last van hen af en kunnen ze gemakkelijker hun leven weer oppakken.

Gerben Kropman en Daniëlle Tolhuis over het helpen van mensen met geldzorgen